Skoda Superb - nowe jednostki napędowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mareczek
    Classic
    • 2007
    • 25

Panowie jakie klocki lepsze do takiej mocy/tarcz hamulcowych
    EBC Green Stuff
    czy
    Ferodo premiery
    A może ATE ??
    Co polecacie ??
    Ceny wachaja sie menij więcej tak
    EBC GS - ok 260 zł
    Ferodo - ok 150 zł
    Ate - ok 150 zł
    W tej chwili miałem Ferodo DS
  • Hanz2k
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 522

2,0 TSI dostępne wyłącznie z DSG - powinno pojawić się od 05/2010,
    2,0 TDI-CR 140 - powinno pojawić się od 03/2010,
    2,0 TDI-CR 170 z 4x4 i DSG łącznie - powinno pojawić się od 06/2010 - taka kombinacja jest już dostępna w VW Passacie na niemieckim rynku,

Za:

i za:
    Hallo Allerseits, die Motorenpalette beim Superb (Combi) hat ja nun leider noch ein paar Lücken. Könnte mich sehr für einen 2.0 TFSI mit DSG erwärmen, leider gibt's den (noch) nicht... Was würdet ihr raten - 1.8 TSI nehmen oder warten (eilig habe ich es nicht unbedingt)? Gibt es schon Info's...
    Hanz2k
    1,8 T by MT
    :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ta ostatnia konfiguracja moze byc ciekawa, w polaczeniu z nadwoziem kombi, bedzie stanowic ciekawa alternatywe dla Passata
      Spritmonitor.de

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

fakt, że 2.0TSI strasznie brakuje w ofercie superba, ale jakoś mi się w to nie chce wierzyć. Przecież to strzał w kolano, passat straci jeszcze więcej klientów. No chyba że w tym roku wypuszczą świetnego nowego passata
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• eX
          Elegance
          • 2006
          • 980

Hanz2k, na ile jest to wiarygodne zrodlo? pytam sie bo pisalem do skody w sprawie TDI CR 170 4x4 i DSG i pisali ze nie ma takiej opcji w ogole.

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Hanz2k
            2,0 TDI-CR 170 z 4x4 i DSG łącznie
            nie chce mi się wierzyć żeby Niemcy na to poszli
            wydaje mi się, że to byłby strzał w kolano dla quattro i 4motiona
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez piotrek_gdy
              2,0 TDI-CR 170 z 4x4 i DSG łącznie
              nie chce mi się wierzyć żeby Niemcy na to poszli
              wydaje mi się, że to byłby strzał w kolano dla quattro i 4motiona
              są różne powody, dla których ludzie nie wezmą superba zamiast passata, pomijając kwestie wyglądu to dla niektórych, może być po prostu (myslałem, że nigdy tego nie powiem) za duży, bo jest absurdalnie duży a wielkosć raz, że kosztuje a dwa, skupiając się na sobie to na przykład w mojej poprzedniej kombi na 120kkm przez jakieś 90kkm jeździły nią max 2 osoby, przez kolejne 25kkm jedna osoba i to co pozostaje przejechała z 4ma pasazerami -> 5kkm.
              w obecnej Białej na 70kkm około 65kkm pokonała tylko z kierowcą, a resztę część z dwoma i może coś z 4ma osobami (ale szczerze mówiąc nie pamietam tych czterech :lol: )
              bagaznik w Złotej w pełni może wykorzystałem ze 3 razy a w Białej ani razu
              można było spokojnie kupic coś mniejszego i szybszego na przykład
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen

szkoda, straszna kombinacja z tym tłumaczeniem
                ja np jeżdżę tylko sam(czasem z dzieciakiem), nic nie wożę w bagażniku a jeżdżę kombiakami :szeroki_usmiech
                przed O2 miałem saaba 9-5 kombi, Mondeo kombi i terenowe X5 :diabelski_usmiech
                lubię po prostu duże samochody i nic mi nie przeszkadza fakt, że wożę zasadniczo powietrze w aucie 8)

fakt, że posiadanie innego znaczka na grillu może skłonić do zakupu VW albo RingMastera :diabelski_usmiech

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

lubię po prostu duże samochody i nic mi nie przeszkadza fakt, że wożę zasadniczo powietrze w aucie 8)
                  wiem, ale dla mnie jest pewna granica absurdu, co wpływa tez na zuzycie paliwa, przyspieszenie, v-max i przy tym kupujesz IMO ( :idea: ) auto po prostu brzydsze od passata czy a6, jest tylko wieksze.
                  kwestia preferencji, może teraz zastanowiłbym się nad 3d golfem?
                  albo leonem chociaż, nie wiem.
                  tez jest tak, że lubię tą octavke po prostu, mimo, że nie jest ani super piekna, ani nie jest super marką, ani nie jest mi potrzebny jej bagażnik.
                  a kalkulacja jest dobra dla ludzi, którzy kalkulują, ja akurat tego nie robię ale potrafię sobie wyobrazić.

poza tym, co ja bym o tym nie myślał, jeszcze długa, długa droga przed superbem i skodą, żeby wyrobić sobie taki wizerunek jaki ma passat czy vw. bardzo długa.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                    jeszcze długa, długa droga przed superbem i skodą, żeby wyrobić sobie taki wizerunek jaki ma passat czy vw
                    w Polsce na pewno dluga
                    w Europie- niekoniecznie dluga
                    ale zawsze będzie grono ludzi ktorzy po prostu muszą jeździć np Audi(może być totalny golas) ale nigdy nie wsiądą do najbardziej wypasionej Skody

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

w Polsce na pewno dluga
                      akurat myślę, że jest odwrotnie

ale zawsze będzie grono ludzi ktorzy po prostu muszą jeździć np Audi(może być totalny golas) ale nigdy nie wsiądą do najbardziej wypasionej Skody
                      owszem
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

tacy są niemiaszki, gdy ktoś ze znajomych widzi moją skodę otwierają ze zdziwienia gały, że jak to..., "taka" skoda buduje TAAAKIE auta! niemcy mają klapy na oczach, widzą tylko vw, audi, bmw, reszta to auta na prowadzenie działalności.

Komentarz

• Hanz2k
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 522

Co do ostatniej informacji - poczekamy zobaczymy. Na pewno taki układ od miesiąca jest dostępny VW Passata. Nie widzę powodu aby miał być niedostępny dla Skody. Passat 2012 ma być autem z wyższej półki pod kątem rozwiązań technicznych tj.: min. napęd hybrydowy i zaawansowana ekologia.

To jeszcze pod rozwagę:

Tak myślą na zachodzie Europy o Skodzie.
                          Hanz2k
                          1,8 T by MT
                          :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Przepraszam ale co w tym silniku jest takiego zeby nie mozna go wsadzic do Skody albo do kazdej innej marki ?

[ Dodano: Pon 08 Lut, 10 20:06 ]
                            Zamieszczone przez szkoda
                            w Polsce na pewno dluga
                            akurat myślę, że jest odwrotnie

owszem
                            Sa kraje w ktorych Skoda jest uznawana za dobra marke i nie ma z nia zadnych zlych skojarzen np. Szwajcaria. Inna para kaloszy to jest takze marka postrzegana jako dobry stosunek ceny do jakosci.

[ Dodano: Pon 08 Lut, 10 20:09 ]
                            Zamieszczone przez ufo
                            tacy są niemiaszki, gdy ktoś ze znajomych widzi moją skodę otwierają ze zdziwienia gały, że jak to..., "taka" skoda buduje TAAAKIE auta! niemcy mają klapy na oczach, widzą tylko vw, audi, bmw, reszta to auta na prowadzenie działalności.
                            Taka grupe ludzi znajdziesz w kazym panstwie choc w Polsce szczegolnie duza.
                            Mozna powiedziec ze w krajach w ktorych ludzi mniej stac na drogie auta tym bardziej w modzie jest miec cos drogiego nawet jezeli jest to ma kredyt i kogos po prostu na takie auto nie stac.
                            Na zachodzie w tym w Niemczech stac ludzi na duzo wiecej i takie nowe BMW np jest czyms dosyc popularnym wiec takze i zwyczajnym a ludzie podchodza zwykle do aut typowo uzytkowo.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Re: Skoda Superb - nowe jednostki napędowe

2,0 TSI dostępne wyłącznie z DSG - powinno pojawić się od 05/2010,
                              2,0 TDI-CR 140 - powinno pojawić się od 03/2010,
                              2,0 TDI-CR 170 z 4x4 i DSG łącznie - powinno pojawić się od 06/2010 - taka kombinacja jest już dostępna w VW Passacie na niemieckim rynku,

Za:

i za:
                              http://www.skodacommunity.de/skoda-f...n-deutschland/
                              Do 2.0 tfsi jak by dołozyć 4x4 to był by full wypas, nie wiem czy bedzie taka opcja?
                              Juz ja wiem co bym zrobił z taką benzynką i 4x4
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez piramida
                                jak by dołozyć 4x4 to był by full wypas
                                nie podniecajmy się zawczasu
                                sami doskonale wiemy jakie SAP ma podejście do klienta
                                poczekamy do lata i wtedy zobaczymy czy coś z tego wyjdzie
                                ale nie ukrywam jakby był diesel z DSG i 4X4 to pierwszy lecę do salonu :diabelski_usmiech

Komentarz

• Purchawa
                                  Admin
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 8007

Do 2.0 tfsi jak by dołozyć 4x4 to był by full wypas, nie wiem czy bedzie taka opcja?
                                  Dokladnie! Chyba bym sie nawet skusil.
                                  Jednak jakos watpie w ta opcje, bo wtedy sprzedaz V6 nie mialaby sensu.
                                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Purchawa
                                    w nowym pasku PODOBNO mają być tylko R4 :idea:
                                    (ale to z Auto Świata info )
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Purchawa
                                      Sprzedaż v6 i tak jest słabiutka a 2.0tsi przyciągła by wielu zwolenników adrenalinki z pod znaku "kury"
                                      Taki superb tsi 300+ nie jedną bemke łyknął by na sniadanie :diabelski_usmiech
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

szkoda, tak tylko dodam, że faktycznie niektórzy nawet jeżdzący w pojedynkę lubią duże furaki - np ja. i nie ma to nic do absurdu, komfortu jazdy itp niektórzy nie potrafią sobie odmówić - ja wole duże autko niż twardego gokarda typu golf. popieram w tym piotra. a poza tym myśle że nasze duże skodziny łykną bez problemu wiele golfów spod światełek. mi tam się podoba superb, a chętnie bym kupił nowego, ale kasy brak

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez sew1981
                                          szkoda, tak tylko dodam, że faktycznie niektórzy nawet jeżdzący w pojedynkę lubią duże furaki - np ja. i nie ma to nic do absurdu
                                          no ale ja to rozumiem, przecież nie jeżdżę CC
                                          a superb nadal jest DLA MNIE absurdalnie duży, bo jest duzy tam gdzie w ogóle tego nie potrzebuje i nie przekłada się to ani na komfort, ani na... nic
                                          pomijam już fakt, że mi się po prostu nie podoba, inne auta tej wielkosci są zbudowane harmonijnie a superb jest IMO pokraczny, ale to moje subiektywne zdanie.
                                          to samo zresztą dotyczy nowej fabki :?
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

szkoda, nie wiem czemu twierdzisz, że nie przekłada się to na komfort...ja Ci powiem z doświadczenia, że bardzo się przekłada. mam porównianie choćby OI do SI - zupełnie inne resorowanie zupełnie inne trzymanie się drogi - inna zawiecha, ciężar. podejrzewam, że podobnie jest między OII i SII. Kto co woli, ale to że wielkość auta nie przekłada się na komfort ani na nic..to jakieś bzdury piszesz. to kwestia gustu co wybierasz osobiście . Ja jestem wysokim człowiekiem i mi zdecydowanie lepiej tez jeździ się SI niż OI - chociaż miałem i naprawdę doceniam to auto - ma inne zalety.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

to jakieś bzdury piszesz
                                              po pierwsze kolego, to licz się ze słowami :idea:

po drugie, czytaj to co napisałem a nie to co chciałbyś przeczytac, o tym za chwilę...

po drugie, to porównywanie O do S to jest właśnie totalna pomyłka, bo to chyba naturalne, że auto z wiekszym rozstawem osi będzie bardziej komfortowe i nie musisz mnie w tym względzie tutaj pouczać, Ameryki nie odkrywasz.

po trzecie nie napisałem, że
                                              szkoda, twierdzisz... że wielkość auta nie przekłada się na komfort ani na nic..to jakieś bzdury piszesz
                                              tylko to, że nie sądzę, żeby te 5cm róznicy rozstawu osi między passatem a superbem dawało jakąś astronomiczną różnicę w komforcie jazdy :idea:
                                              astronomiczną różnicę, dało by te 5cm w przypadku szerokości, miejsca nad głową itp. w tym przypadku, rzeczywiscie jest duża różnica jeżeli chodzi o miejsce na nogi z tyłu, myslałeś, że o tym nie wiem :?: :lol:

ja, od początku porównuję auta, które da się porównać, czyli superba z passatem czy a6, a nie zupełnie nieporównywalne samochody w stylu S1 i O1 (do której nota bene nawet się na dobrą sprawę nie mieszczę)
                                              porównujesz auto z bardzo małym jak na swoją wielkość rozstawem osi z autem o baaaaaardzo duzym rozstawie :lol:
                                              jeżeli już odkrywamy kolejne Ameryki, to mogę dodać, że O1 jest bardzij komfortowe od CC, S2 bardziej komfortowe od O2 i co tam jeszcze chcesz...

ponadto, za każdym razem, mam wrażenie, że zaznaczam moment, w kórym wyrażam WŁASNE zdanie, jak chcesz, możesz spróbowac z tym podyskutowac, ale obawiam się, że to nic nie da.
                                              jak rozumiem wg. Ciebie, nie ma takiej mozliwości, żeby S2 komuś się nie podobał, był przerostem formy nad treścią itp, bo jest cholernie długi i przez to cholernie fajny, ok, może i tak być.
                                              natomiast z mojego punktu widzenia długość S2 nie daje mi NIC oprócz zaburzonych proporcji, mogę mieć takie zdanie :?:
                                              no to właśnie takie mam
                                              i mam je od momentu, w którym po raz pierwszy miałem okazję dokładnie przetestować to auto, możesz poszperać w newsach, bo to było już bardzo dawno.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

inna zawiecha, ciężar. podejrzewam, że podobnie jest między OII i SII
                                                sew1981, O2 i S2 mają prawie identyczną masę, w temacie zawieszenia się nie wypowiadam

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

inna zawiecha, ciężar. podejrzewam, że podobnie jest między OII i SII
                                                  sew1981, O2 i S2 mają prawie identyczną masę, w temacie zawieszenia się nie wypowiadam
                                                  100-224kg :shock: (ale to drugie to classic 1,4TSI vs. najtańsza wersja superba 1,4TSI - nieporównywalna wyposażeniowo)
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...